زمینه های همکاری مشترک بین ایران و پاکستان در بخش های مختلف فراوان است و تاکنون دو کشور چندان که باید و شاید از ظرفیت های اقتصادی و همسایگی استفاده نکرده اند. مواد غذایی، سبزیجات، میوه ها، پوشاک و.. می تواند از پاکستان به ایران وارد شود و از ایران هم می تواند مواد خام و محصولات صنعتی به پاکستان صادر شود. مشکل اصلی کار برای گسترش روابط تجاری و اقتصادی بین دو کشور هم اکنون در سیستم بانکی است و هنوز نقل و انتقالات مالی بین دو کشور به خوبی صورت نمی گیرد که همین کار را بسیار کند و دشوار کرده است.

نقطه قوت ما برای تجارت با پاکستان و برعکس در وجود مرز مشترک زمینی است و گرنه همه کشورها می توانند از طریق دریا با پاکستان ارتباط و تجارت داشته باشند ولی نکته مهم این است که هم اکنون متاسفانه مرز زمینی ناامن است؛ ما از طریق مرز زمینی می توانیم به قسمت شمالی پاکستان کالا صادر کنیم یا وارد کنیم و این هزینه های حمل و نقل را بسیار کاهش می دهد.

قاچاقی که در حال حاضر وجود دارد به تجارت رسمی بین دو کشور لطمه های بسیاری زده و در آینده هم خواهد زد و باید مسئولان دو کشور برنامه ای ویژه برای برطرف کردن آن داشته باشند. یکی از راه های کنترل قاچاق کاهش تعرفه های دو جانبه است ولی به جز آن بالا بردن امنیت در مرزهای مشترک و کشیدن خطوط ریلی بین زاهدان و کویته می تواند بسیار کمک کننده باشد.

تاثیر گسترش تجارت با کشور پاکستان در مناطق مرزی و استان سیستان و بلوچستان باتوجه به چالش های کنونی این استان بیکاری، فقر و… این است که با توجه به اینکه هر دو کشور در این مناطق و استان های مرزی خود با یکدیگر با این مشکلات دست به گریبان هستند و رونق تجارت و فعالیت های اقتصادی در این مناطق می تواند باعث به وجود آمدن فرصت های شغلی جدید و بهبود شرایط زندگی مردم شود.

دغدغه اصلی دولت در رابطه با کشور پاکستان و تمرکز اصلی آن روی فروش گاز و برق است و فعالان بخش خصوصی باید به دنبال فروش کالاهای تمام شده و محصولات صنعتی خود باشند. اگر چالش های بانکی از سر راه روابط اقتصادی و تجاری دو کشور برداشته شود و امنیت مرزها نیز افزایش یابد شاهد گسترش روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور خواهیم بود. در پاکستان زمینه های زیاد و بزرگی برای فعالیت وجود دارد، این کشور بازار بسیار بزرگی دارد و بخش خصوصی در انواع و اقسام صنایع می تواند در این کشور فعال شود و کالاهای خود را در این بازار عرضه کند.

مهدی پورقاضی رئیس کمیسیون صنعت و معدن اتاق بازرگانی تهران

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *