بازار سرمایه یکی از منابع تامین مالی برای شرکت های مختلف است و در این مورد تبعیضی بین شرکت های بخش خصوصی و دولتی نیست. انضباط مالی، گزارشگری شفاف و حسابرس معتبر سه گزینه مهم برای حضور بنگاه های بخش خصوصی در بازار سرمایه و جذب منابع مالی از بورس است. تامین مالی از بازار سرمایه مشابه تامین مالی از بانک ها نیست. نرخ تسهیلات در بانک و هزینه تامین مالی مشخص است اما بورس، یک بازار است و ممکن است هزینه تامین مالی در آن در مقایسه با بانک ها برای بنگاه های بخش خصوصی بیشتر تمام شود. با این وجود سازوکارهای بازار سرمایه در شرایط فعلی به گونه ای پیش می رود که امید به حضور موثر بنگاه ها در بورس تقویت شده است.
اصلی ترین نکته تمایل شرکت ها برای حضور در بازار سرمایه است. متاسفانه مدیران مالی در بخش خصوصی با سازوکارهای بورس آشنا نیستند بنابراین ترجیح می دهند برای تامین سرمایه سراغ بانک ها بروند چراکه دریافت تسهیلات از بانک ها از نظر مقرراتی کم دردسرتر است. نظام اعتباری درست و مدرن از الزامات ورود به بازار سرمایه است هرچند در مورد تامین مالی از بانک ها، سابقه اعتباری و وثایق مشتری بیشتر اهمیت دارد.
به نظر من عدم آگاهی از شرایط بورس مهم ترین دلیل عدم حضور موثر شرکت های بخش خصوصی در بازار سرمایه است. اطلاعات و گزارش هایی که باید برای تامین مالی از بازار سرمایه توسط شرکت ها تهیه شود، راحت نیست. این مشکل در مورد تامین مالی از خارج هم وجود دارد و کمتر شرکتی است که گزارش سرمایه گذار پسند ارائه کند. البته این در مورد همه صادق نیست. از سوی دیگر اندازه شرکت هم در حضور در بازار سرمایه اثر گذار است. شرکت های کوچک و متوسط نمی توانند هزینه حضور در بورس را تحمل کنند و بازار سرمایه برای شرکت های بزرگ مناسب تر است.
بخش خصوصی حتی می تواند مثل دولت اوراق در بازار سرمایه منتشر کند و سقف این اوراق 10 میلیارد تومان در نظر گرفته شده است. انتشار اوراق مرابحه برای تامین سرمایه در گردش و انتشار اوراق صکوک استصناع برای پروژه های در حال ساخت از دیگر سازوکارهای تامین مالی از بازار سرمایه است و البته استفاده از این ساوزکارها به گزارشگری درست و شفافیت مرتبط است. با یک سیستم دو دفتری امکان تامین مالی از بازار سرمایه وجود ندارد. زیان ده و سودآور بودن اهمیت دارد. گذشته از این ها آشنایی شرکت ها با ابزارهای بازارسرمایه به کمک مشاوران سرمایه گذاری نقشی اساسی ایفا می کند.
منبع: علی رحمانی / اتاق بازرگاني، صنايع، معادن و کشاورزي تهران
بدون دیدگاه